​Tips & Tricks för husets solskydd

Se smarta tips & tricks nedan.​

​Persienn-tips​

Släpp ner persiennen helt och hållet och kolla hur draglinan ser ut den första decimetern nerifrån. Har den börjat bli luddig är detta ett tecken på att draglinan är på väg att gå av.

Skaffa en rulle med persiennlina, brukar finnas i rullar om 10 eller 25 meter, och svetsa fast den nya linan i den gamla med hjälp av en vanlig tändare. På detta sätt kan du byta samtliga linor i en persienn INNAN de går sönder, och dessutom för bara ett par kronor metern.

Dammiga persienner rengörs lättast upphängda och med hjälp av borstmunstycket till dammsugaren. Vinkla persiennen fullt åt endera hållet och rengör med dammsugaren.

Vinkla sedan persiennen åt andra hållet och gör likadant på andra sidan.

Observera att textilierna i persiennen INTE mår bra av diskmedel eller rengöringsmedel. Om persiennerna inte kan rengöras med en trasa och ljummet vatten, ta hjälp av rödsprit eller liknande.

Genom att dra ner persiennerna över natten på vintern agerar persiennen som ett extra isolerande lager till fönstret. Mätningar har visat att en nerdragen persienn för ett tvåglasfönster isolerar nästan lika bra som ett treglasfönster.​

Rullgardins-tips

​Har rullgardinen förlorat kraft och går inte ända upp? Spänn fjädern igen genom att dra ner rullgardinen tills du känner att den låser.

Plocka sedan ner rullgardinen ur fästena och rulla upp den för hand.

Sätt upp rullgardinen igen och kontrollera spänningen.
Är den fortfarande för svag, rulla ner rullgardinen igen och upprepa tills spänningen känns rätt.

En rullgardinsfjäder som inte låser är antagligen utsliten och går inte att laga. Turligt nog är den enkel att byta ut på egen hand.

Genom att använda en tunn skruvmejsel kan du tvinga ut fjädern från rullgardinsröret.

Ta med fjädern till din lokala solskyddsförsäljare och be att få en ny eller likvärdig. Tryck in den nya rullgardinsfjädern i röret tills bara det yttre höljet syns.

För att spänna din nya rullgardinsfjäder, se beskrivningen här ovan.

Markis-tips​​

Markisen mer eller mindre står och faller med hur mycket spänning som finns i armarna. Du kan enkelt förlänga fjädrarnas livslängd genom att spreja de rörliga delarna med rostskyddsmedel, som 5-56, när du börjar nyttja markisen igen under våren.

En terrassmarkis med vevreglage eller en fönstermarkis med utvändigt bandreglage används generellt mindre än en markis med motor. Tänk på att regelbundet (1-2 ggr årligen) kontrollera så att markisen går hela vägen ut och hela vägen in utan problem.

Ska ni ha gäster ute på altanen ikväll? Låt terrassmarkisen vara inne under dagen så värmer solen upp stenplattorna. När ni sedan på kvällen sitter ute och solen är på väg ner, rulla ut markisen igen så bildar värmen från plattorna och markisen tillsammans ett behagligt varmt luftrum och förlänger kvällen.
Du har även fördelar med att ha terrassmarkisen ute om du har trädäck då den också skyddar från daggen som bildas strax efter skymingen.

Merkostnaden för en markis med motorautomatik betalar sig som regel i längden, både i form av den ökade användningen och bekvämligheten men också i minskad energikostnad. Genom att skärma av värmen när solen är som starkast och släppa in den när den är som behagligast håller man en jämn och behaglig inomhus temperatur. Då slipper du den merkostnad som kommer av ökad energianvändning från luftkonditioneringen.

Visste du att: I Frankrike får man enligt lag inte installera luftkonditionering i hus som saknar någon form av passivt solskydd.

Lamellgardins-tips​

​Ibland trasslar draglina och kulkedja ihop sig och gör användandet av lamellgardinen till ett irritationsmoment. Avhjälp detta med att skaffa ett par fina gardinomfång och montera i väggen för att skilja dem åt. Vill du inte skruva i väggen räcker det att fästa dem med vanlig dubbelhäftande tejp.


Ifall någon lamell gått sönder eller blivit nedsmutsad bortom all hjälp kan du skaffa enskilda färdigsydda lameller genom din lokala solskyddsförsäljare. Känner du att du vill förnya dig kan du skaffa flera lameller i en annan färg eller flera olika färger och på så sätt få din gamla lamellgardin att se som ny ut.

Tänk dock på att det finns många olika tillverkare på marknaden och för att undvika missförstånd är det alltid säkrast att ta med dig den lamell du vill byta ut till din solskyddsförsäljare.